Telefoon 076-3690174
Full 1
Fusies, overnames en financieringen


De rol van due diligence bij bedrijfsverkoop


Door een gedegen due diligence-onderzoek uit te voeren, kunnen kopers de risico’s en kansen van een bedrijf beter begrijpen voordat ze tot aankoop overgaan. Voor verkopers is het van belang om zich goed voor te bereiden op dit proces om een soepele transactie te waarborgen.

Een doordacht en goed voorbereid due diligence-proces is essentieel voor een succesvolle bedrijfsverkoop. Door transparantie en samenwerking te bevorderen, vergroot een verkoper niet alleen de kans op een positieve transactie maar versterkt ook het vertrouwen van potentiële kopers in de integriteit en gezondheid van het bedrijf. Het is een kans om de sterke punten van het bedrijf te benadrukken en eventuele zwakke punten proactief aan te pakken, wat resulteert in een vlottere overgangsperiode en een succesvolle bedrijfsoverdracht.

Wat is due diligence

Due diligence (boekenonderzoek) is een grondig onderzoek dat potentiële kopers uitvoeren om de financiële, operationele en juridische aspecten van een bedrijf te evalueren. Het doel is om een volledig beeld te krijgen van de onderneming, zodat kopers weloverwogen beslissingen kunnen nemen. Dit proces omvat vaak verschillende disciplines, zoals financiën, juridische zaken, operationele activiteiten, personeelszaken en meer.

Voorbereiding op een due diligence:

Documentatie:

Verzamel en organiseer alle relevante documentatie, waaronder financiële overzichten, contracten, belastingaangiften, personeelsdossiers en juridische documenten. Zorg ervoor dat alles overzichtelijk en toegankelijk is.

Financiële Transparantie:

Bied gedetailleerde financiële rapporten aan, zoals winst- en verliesrekeningen, balansen en kasstroomoverzichten. Identificeer en verklaar eventuele uitschieters of ongebruikelijke financiële patronen.

Juridische Zaken:

Beoordeel en organiseer alle juridische documenten, waaronder contracten, licenties, geschillen en relevante overeenkomsten. Los eventuele openstaande juridische kwesties op voorafgaand aan het onderzoek.

Operationele Efficiëntie:

Documenteer bedrijfsprocessen, operationele workflows en eventuele specifieke bedrijfsrisico’s. Toon aan hoe het bedrijf opereert en waarborgt dat alle activa en verplichtingen correct worden weergegeven.

Personeelszaken:

Zorg voor een overzicht van het personeelsbestand, inclusief kwalificaties, salarissen en arbeidsovereenkomsten. Wijs eventuele sleutelmedewerkers aan en zorg voor continuïteitsplannen.

Vendor due diligence

Overweeg een vendor due diligence, waarmee u meerdere geïnteresseerde kopers een zelf voorbereide set aan informatie geeft. Dit bespaart tijd, u hoeft enkel de aanvullende informatie per geïnteresseerde koper op te leveren (denk aan warnemingen behorende bij een steekproef als opgesteld door de geïnteresseerde koper).