Telefoon 076-3690174
Gratis intakegesprek
Full 1
Fusies, overnames en financieringen


Operational of financial lease


Lease is niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. Van heftrucks tot vliegtuigen: het wordt allemaal geleaset. De kwalificatie van een lease blijkt in de praktijk vaak lastig. Wat maakt een lease nu een operational of een financial lease?

Wat er bovenaan een leasecontract staat is niet relevant. Het kan dus goed zijn dat een leasecontract met als titel Operational lease graafmachine in werkelijkheid kwalificeert als een Financial lease graafmachine.

Wat maakt een leasecontract een financial leasecontract?

Van belang bij de classificatie financial lease is of het leasecontract resulteert in een situatie waarin de voor- en nadelen verbonden aan het eigendom (nagenoeg) geheel overgaan van de eigenaar (lessor) aan de gebruiker (lessee).

Is dit het geval, dan spreken we van een financial lease. Is dit niet het geval, dan betreft het een operational lease.

Nadere guidance

Aangezien voorgaande ruimte overlaat en een grijs gebied creëert, heeft de RJ nadere guidance en enkele voorbeelden afgegeven van omstandigheden waarin classificatie als financial lease waarschijnlijk is:

  • als de leaseperiode minimaal 75% van de economische levensduur van het leaseobject omvat (75%-criterium);
  • als bij aanvang van de leaseovereenkomst de contante waarde van de minimale leasebetalingen minimaal 90% van de reële waarde van het leaseobject is (90%-criterium).

Overige omstandigheden waarin een classificatie als financial lease waarschijnlijk is:

  • Eigendom gaat aan het einde van de leaseperiode over naar de lessee;
  • De lessee kan het leaseobject tegen een bedrag ver onder de reële waarde overnemen (meestal tegen het einde van de leaseovereenkomst);
  • Het leaseobject is zo gespecificeerd voor de lessee, dat het leaseobject eigenlijk alleen geschikt is voor gebruik door de lessee.

De classificatie operational of financial lease is relevant, want het beïnvloedt de manier van boekhoudkundige verwerking van de lease.