Telefoon 076-3690174
Gratis intakegesprek
Full 1
Fusies, overnames en financieringen


Mezzaninefinanciering


Mezzaninefinanciering is een financiering die elementen van eigen- en vreemd vermogen combineert. Mezzaninefinanciering bestaat vaak uit een achtergestelde lening en warrants.

Achtergestelde lening en warrants

De achtergestelde lening is vreemd vermogen waarop rente gerekend wordt. De lening is achtergesteld op overige claims op de onderneming als bijvoorbeeld bankfinanciering.

De warrants geven de verstrekker van de achtergestelde lening het recht om tegen een vooraf vastgestelde prijs een vooraf vastgestelde hoeveelheid aandelen te kopen in de onderneming. Deze ‘equity kicker’ zorgt ervoor dat de verstrekker van de lening genoegen neemt met het verhoogde risico.

Mezzaninefinanciering wordt vaak verstrekt wanneer een traditionele banklening niet tot de mogelijkheden behoort omdat het risico hiervoor te groot is. Vaak is dit het geval als een onderpand ontbreekt.

Mezzaninefinanciering wordt meestal gebruikt wanneer naar een situatie gewerkt wordt waarmee de lening terugbetaald kan worden, zoals bijvoorbeeld een bedrijfsoverdracht of beursgang.