Telefoon 076-3690174
Gratis intakegesprek
Full 1
Fusies, overnames en financieringen


Converteerbare obligatie


Een converteerbare obligatie is een obligatie die omgezet kan worden in aandelen. Het biedt de houder een voorspelbare kasstroom inclusief een ‘equity kicker’. Ze worden hierdoor vaak gezien als een traditionele obligatie met een ingebouwde call-optie op de aandelen.

Wanneer omzetten in aandelen?

De houder zal het recht op het omzetten in aandelen uitoefenen wanneer de netto contante waarde van de omzetting hoger is dan de netto contante waarde van de toekomstige kasstromen van de obligatie. Dit geschiedt bijvoorbeeld bij een waardestijging van het onderliggende aandeel, bijvoorbeeld doordat de kasstromen van het bedrijf groeiende zijn, of het risico van het bedrijf afneemt.

Voorspelbare kasstromen & waardestijging

Voor de houder biedt de converteerbare obligatie het beste van twee werelden: voorspelbare kasstromen via de rentebetalingen en meeprofiteren van een waardestijging van het onderliggende aandeel. De uitgever geeft converteerbare obligaties vaak uit als onderdeel van een gestapelde financieringsstructuur. Het toevoegen van de obligaties dient dan bijvoorbeeld als sluitpost van de totale financieringsconstructie.