Telefoon 076-3690174
Full 1
Fusies, overnames en financieringen


Acqui-hire – Overnames voor het menselijk kapitaal


Acqui-hire is een fascinerende strategie die steeds vaker wordt gebruikt door bedrijven die snel talent willen aantrekken en hun groeitraject willen versnellen. Met de juiste implementatie en aandacht voor cultuur en integratie, kan acquisitie voor talent een krachtige motor zijn voor bedrijfssucces.

Het concept, een samentrekking van ‘acquisition’ (overname) en ‘hire’ (aannemen), verwijst naar een strategie waarbij een bedrijf een andere overneemt, voornamelijk om toegang te krijgen tot het talent van dat bedrijf, in plaats van vooral om zijn producten of diensten. Deze aanpak heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen, vooral in de snel evoluerende wereld van technologie en startups.

Wat is Acqui-hire?

Acqui-hire houdt in dat een bedrijf een ander bedrijf overneemt, voornamelijk vanwege de vaardigheden en talenten van de medewerkers van dat bedrijf, eerder dan vanwege de technologie, producten of diensten die ze aanbieden. Het doel is om getalenteerde individuen binnen te halen, vaak in specifieke expertisegebieden zoals softwareontwikkeling, data-analyse, ontwerp of marketing.

Hoe Werkt het?

In een typisch acquisitieproces worden de medewerkers van het overgenomen bedrijf overgebracht naar het kopen bedrijf, vaak met een focus op het behouden van de cultuur en de teamdynamiek die hen effectief heeft gemaakt. De overnameprijs kan aanzienlijk zijn, maar de focus ligt meer op het aantrekken van talent dan op de waarde van de activa van het overgenomen bedrijf.

Waarom Kiezen Bedrijven voor Acqui-hire?

Er zijn verschillende redenen waarom bedrijven kiezen voor een acqui-hire-strategie:

  • Toegang tot talent – Het is vaak moeilijk om hooggekwalificeerd talent aan te trekken, vooral op concurrerende markten zoals de technologiesector. Acqui-hire biedt bedrijven de mogelijkheid om snel en efficiënt talent aan te trekken.
  • Versnelling van groei – Door een team van ervaren professionals over te nemen, kan een bedrijf zijn groeitraject versnellen. Dit kan vooral waardevol zijn voor startende bedrijven die snel willen opschalen.
  • Vergroten expertisegebieden – Soms heeft een bedrijf specifieke vaardigheden nodig die het intern niet heeft ontwikkeld. Acqui-hire stelt hen in staat om direct toegang te krijgen tot die expertise.
  • Cultuur & teamdynamiek – Het overnemen van een compleet team kan helpen bij het behouden van een positieve bedrijfscultuur en teamdynamiek, wat cruciaal kan zijn voor het behoud van talent op de lange termijn.