Wat is een controlled auction?

Een controlled auction (gecontroleerde veiling) is een door de verkoper uitgevoerd verkoopproces in veilingvorm, waarbij meerdere potentiële kopers telkens binnen een vastgestelde termijn biedingen uit kunnen brengen op een bedrijf. Per ronde vallen de minst interessante biedingen af, en krijgen de overgebleven kandidaten de kans hun bieding te verbeteren. Uiteindelijk blijft er één koper met het beste bod over.

Een controlled auction zorgt vaak voor hogere prijzen. Kopers dienen bij het bieden immers niet enkel met hun eigen waarde en de waarde van de verkoper rekening te houden, maar ook met de waarde die het bedrijf voor de overige kandidaten heeft. Dit zorgt voor meer concurrentie in biedingen, en uiteindelijk voor een hogere verkoopprijs voor de verkoper.

Ook behoudt de verkoper de controle over het verkoopproces, waardoor bijvoorbeeld de verkoopovereenkomst verkopervriendelijk kan worden opgesteld. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld risico’s voor de verkoper na de transactie zo veel mogelijk beperkt worden.