Telefoon 076-3690174
Gratis intakegesprek
Full 1
Fusies, overnames en financieringen


Overnamecontract – De Bump-up provision


Een “bump-up provision” is een belangrijk instrument dat wordt gebruikt in het kader van overnames, met als voornaamste doelstelling het beschermen van de belangen van aandeelhouders bij onvoorziene omstandigheden, met name van de verkopende partij.

Wat is een Bump-up provision?

Een bump-up provision is een bepaling in een overnameovereenkomst die de mogelijkheid biedt aan de aandeelhouders van de verkopende partij om een herziening van de verkoopprijs te verzoeken in het geval van onvoorziene omstandigheden die zich voordoen tussen het moment van de overeenkomst en de voltooiing van de transactie. Deze onvoorziene omstandigheden kunnen verschillende vormen aannemen, zoals een substantiële verandering in de financiële positie van het bedrijf, onthulde verborgen schulden, of belangrijke onthullingen over lopende rechtszaken.

Waarom is een Bump-up provision belangrijk?

Het belangrijkste doel van een bump-up provision is het beschermen van de belangen van de aandeelhouders van de verkopende partij. Wanneer een bedrijf wordt overgenomen, zijn aandeelhouders vaak bezorgd over het ontvangen van een eerlijke prijs voor hun aandelen, en terecht. Onvoorziene omstandigheden die aan het licht komen na de ondertekening van de overeenkomst kunnen een aanzienlijke impact hebben op de waarde van het bedrijf. Een bump-up provision biedt aandeelhouders de mogelijkheid om de verkoopprijs te herzien om ervoor te zorgen dat ze een eerlijke vergoeding ontvangen, zelfs als de omstandigheden zijn veranderd sinds de deal werd gesloten.

Hoe werkt een Bump-up provision?

In de meeste gevallen wordt de bump-up provision geactiveerd als bepaalde vooraf gedefinieerde drempels worden overschreden. Bijvoorbeeld, als de financiële prestaties van het bedrijf aanzienlijk verslechteren tussen het tekenen van de overeenkomst en de closing, kan de bump-up provision worden geactiveerd. In dergelijke gevallen kan een onafhankelijke derde partij worden ingeschakeld om de nieuwe waarde van het bedrijf te bepalen en om te onderhandelen over een bijgewerkte verkoopprijs met de koper.