Telefoon 076-3690174
Gratis intakegesprek
Full 1
Fusies, overnames en financieringen


De ‘golden parachute’ bij een bedrijfsovername


Wanneer bedrijven in een overnameproces terechtkomen, wordt vaak gesproken over de ‘golden parachute’. Deze vaak omstreden regelingen zijn bedoeld om de topmanagers van een bedrijf te beschermen in het geval van een overname.

Wat is een golden parachute?

Een golden parachute is een contractuele regeling tussen een bedrijf en zijn leidinggevenden die bepaalt dat de leidinggevenden aanzienlijke compensatie ontvangen als ze worden ontslagen of hun positie verliezen als gevolg van een overname of fusie. Deze compensatie kan verschillende vormen aannemen, waaronder contante betalingen, aandelenopties, pensioenvoordelen en andere financiële regelingen.

Het primaire doel van een golden parachute is om topmanagers te motiveren om de belangen van het bedrijf op de lange termijn te behartigen, zelfs als ze geconfronteerd worden met een potentieel verlies van hun baan door een overname. Door deze regelingen aan te bieden, kunnen bedrijven talent aantrekken en behouden door een gevoel van financiële zekerheid te bieden aan hun leidinggevenden.

Golden parachutes en overnames

In het geval van een overname komt de golden parachute vaak in het middelpunt van de belangstelling te staan. Voor de leidinggevenden van het overgenomen bedrijf biedt de golden parachute een vangnet, waardoor ze financieel beschermd zijn in het geval van ontslag na de overname. Dit kan helpen bij het verminderen van de onzekerheid en het verzet onder de leidinggevenden ten opzichte van de overname.

Aan de andere kant kan de aanwezigheid van golden parachutes de overnamekosten verhogen voor de overnemende partij. Dit kan leiden tot verhoogde weerstand van aandeelhouders en investeerders, die zich zorgen maken over de impact van dergelijke kosten op de winstgevendheid van de overgenomen onderneming.